Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Бог Хермес от Хераклея Синтика показа лицето си

Хермес от Хераклея Синтика показа лицето си Скритото съкровище на Хермес излиза наяве: Уникална статуя от Хераклея Синтика е готова за пътув...



Хермес от Хераклея Синтика показа лицето си

Скритото съкровище на Хермес излиза наяве: Уникална статуя от Хераклея Синтика е готова за пътуване до Петрич Хераклея Синтика, 13 юли 2024 г. - След щателно почистване от пръст, статуята на бог Хермес, открита наскоро в археологическия комплекс, е готова за транспортиране до музея в Петрич. "Това е изключително вълнуващо откритие, което ни кара да се замисляме за портретни изображения на владетели, превъплътени като богове", споделя археологът проф. Людмил Вагалински, ръководител на разкопките. Статуята, изваяна от майсторски изработен мраморен блок, вероятно през II век сл. Хр., е запазена частично. Едната ръка, обгърната в дреха, все още е покрита с пръст. Според археолозите, статуята има сходства с други изображения на бог Хермес, но е от рядък иконографски тип, а за България е първа по рода си. За да се извади безопасно тежката скулптура от Клоака максима, е изградена специална конструкция. След опаковане, тя ще бъде повдигната с кран и транспортирана до музея. Откритието на статуята на Хермес е значимо събитие за българската археология, хвърлящо светлина върху културния и религиозен живот на древна Тракия.


Искате да бъдете в крак с най-новите новини от Кюстендил, Дупница и околността? Екипът на Кюстендил Нет е тук, за да ви осигури достъп до актуални и завладяващи новини от региона. Ние сме електронната медия, която ви дава възможността да бъдете винаги на върха на събитията в градовете Кюстендил, Дупница, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и много други населени места. Чрез нашата платформа, вие можете да четете всичко за последните събития и новини от региона, като винаги ще бъдете сред първите, които ги научават. Но това не е всичко! Ние също така приемаме сигнали от нашите читатели за нередности и случващи се събития, свързани с региона. Не губете време, посетете www.Kustendil.net всеки ден, за да бъдете в крак с най-актуалните новини.




 



Ако имате каквито и да е въпроси или коментари, не се колебайте да се свържете с нас на kustendil.net@gmail.com. Ние сме тук, за да ви помогнем да сте винаги в крак с последните новини от Кюстендил, Дупница и околността!

No comments